26/09/2018 | notícies

III Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat


Programa:

Dijous, 27 de setembre 2018

8.45 a 9:10h Acreditacions

9.10 a 9:30h Benvinguda i presentació

Sr. Carles Ruíz Novella, Alcalde de Viladecans.
Sr. Josep Vidal i Fàbrega, Director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa de la Generalitat de Catalunya.
Sra. Mercè Rius, Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Generalitat de Catalunya.
Sr. Josep Perpinyà i Palau, President del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

9.30 a 10:30h Els impactes del canvi climàtic a BCN i Baix Llobregat

Evolució recent de les variables climàtiques a Barcelona i al Baix Llobregat. Projeccions climàtiques i escenaris de futur. Sr. Marc Prohom i Duran, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya.
Com afectarà el canvi climàtic a l’agricultura i l’aigua. Sr. Robert Savé Monserrat, IRTA. Membre del Consell Assessor de l’aigua, del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Membre del Grup d'Experts en el Canvi Climàtic en Catalunya, Representant espanyol en la Global Research Alliance against Climate Change (OECC-MAGRAMA).
Els efectes del canvi climàtic sobre la salut. Sr. José Miguel Raso, catedràtic jubilat de Geografia Física i Professor Emèrit per la Universitat de Barcelona. La seva activitat investigadora s’ha centrat a l’anàlisi estocàstic de les precipitacions, l’estudi de fenòmens atmosfèrics extrems, variabilitat climàtica i impacte del clima i la contaminació a la salut humana.
Els impactes del canvi climàtic a les àrees urbanes. Sr. Marc Montelló. Director de Medi Ambient i Eficiència Energètica, Barcelona Regional. Ha treballat a l’Avaluació Ambiental Estratègica del Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona i al procés de recuperació del tram final del riu Besòs. Membre de les comissions de seguiment mediambiental de l’aeroport de Barcelona i la Depuradora del Baix Llobregat. professor del Màster de Gestió de la Ciutat de la Universitat Oberta de Catalunya, i del Màster de DUT (Màster en Desarrollo Urbano y Territorial) de la UPC.

10.30 a 10:55h Descans i coffee break

Durant el descans ens acompanyarà l’espai “Testimonis del Clima” i un punt bibliogràfic de llibres i altres materials sobre el clima i el cooperativisme.

10:55 a 12:15h Les respostes (I): Polítiques públiques locals de mitigació i adaptació en front el canvi climàtic.

La Llei del CC i les polítiques de mitigació i adaptació catalanes. Sr. Iñaki Gili Jáuregui, Responsable de Mitigació, Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
La política contra el canvi climàtic de la Diputació de Barcelona. Sr. Ramon Rabella Pujol, Cap del Servei de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, Gerència de Serveis de Medi Ambient, Diputació de Barcelona.
Estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic a l’Area Metropolitana de BCN. Sra. Elena Lacort, Ambientòloga per la UB i màster en enginyeria ambiental per la UPC. Tècnica de canvi climàtic i gestió ambiental a la Direcció de Serveis Ambientals de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Responsable de les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic a l’AMB.
El Pla Clima de Viladecans. Sra. Encarna Garcia Jiménez, 2a Tinent d’Alcalde de Viladecans, Regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Cultura i Patrimoni.
El Pla Cornellà Natura davant el canvi climàtic. Sra. Virginia Vallvé, Ajuntament de Cornellà, Cap de l’àrea d’estudis i actuacions ambientals.

12:15 a 14:30h Les respostes (II): L’economia social, cooperativa i solidària davant el canvi climàtic. Impulsant l’economia circular i els valors.

Què estem fent les cooperatives agràries en front del repte de sequeres i l’enduriment de les condicions climàtiques?, Federació Cooperatives Agràries de Catalunya.
Les cooperatives de treball, consum, assegurances i habitatge davant el repte del canvi climàtic. Sr. Joseba Polanco, director de la Confederació de Cooperatives de Catalunya.
La importància de la participació col•lectiva: el Pla Clima de Barcelona. Sr.Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona.
La gestió cooperativa de l’aigua en un entorn advers. Sr. Joan Arévalo, President de la cooperativa La Minera Olesana.
La importància dels valors en un context de baixa percepció de risc del canvi climàtic. Sr. Ruben Suriñach, de la Cooperativa Opcions.
Casos pràctics de consum responsable i economia circular. Sr. Chema Gil, catedràtic del Departament de Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, Universitat Politècnica de Catalunya i Director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari.
Mobilitat i consum de carn, dos respostes formidables en front del canvi climàtic. Sr. Fernando Fernández Méndez, Coordinador de Mobilització en Catalunya, Greenpeace.
Espigoladors, un exemple en clau d’adaptació local contra el canvi global. Sra. Alba Cànovas, responsable de projectes d' Espigoladors.

14:30h Cloenda de la sessió, amb Elena Alarcón Méndez, 3a Tinent d’Alcalde de Viladecans i Regidora de Serveis Generals i d’Empreses, Ocupació i Innovació.